Świeżo palona kawa ma wielu swoich fanów, dzielą się na tych pijących czarną oraz tych którzy nie wyobrażają sobie kawy bez olbrzymiego kubka oraz mleka. Wszyscy uwielbiają pić ją na własne różnorodne sposoby do których przywykli i które stały się rytuałem ich dnia. Większość przygotowując sobie kawę w domu, dąży do perfekcji w podgrzewaniu i spienianiu mleka – chcą by było takie, jak w dobrych kawiarniach. A to oznacza, że musi ono być naprawdę dobrze spienione, i mieć temperaturę około 65oC. Czy jest możliwe przygotowanie takiego mleka w warunkach domowych?
Z ekspresem do kawy
Jeśli w domu znajduje się ekspres do kawy, spienienie mleka nie powinno być problemem. Większość z nich posiada specjalna dyszę do spieniania mleka, podobną do tych, których używają bariści w dobrych kawiarniach. Jak się jej używa? To bardzo proste. Do niewielkiego pojemniczka wlewa się mleko, którego chcemy użyć. Należy pamiętać, że powinno ono zwiększyć swoją objętość dwukrotnie, więc nie należy wlewać go więcej niż do połowy. Podstawiamy mleko pod dyszę tak, by znalazła się ona w mleku. Uruchamiamy gorące powietrze. Gorąca para, która dostaje się do mleka po pierwsze poddrzewa je, a po drugie napowietrza, dzięki czemu zaczyna się spieniać. To wszystko! Gdy stan mleka nas zadowala, możemy przejść do przygotowywania naszej ulubionej białej kawy.
Spieniacz
Jeśli nie jesteś właścicielem ekspresu ze spieniaczem, pozostaje Ci go zakupić. Złym pomysłem jest wybór taniego spieniacza na baterie. Po pierwsze nie spieni on mleka w taki sposób jak dysza z gorącym powietrzem, a po drugie nie nagrzeje go odpowiednio. Jeśli zależy Ci na naprawdę solidnym spienieniu, musisz zainwestować w dobrej jakości spieniacz elektryczny. Tu obsługa jest jeszcze prostsza, niż dyszy. Po prostu wlewa się mleko do spieniacza, uruchamia go guzikiem… i już. Za kilkadziesiąt sekund czeka na Ciebie cieplutkie, idealnie spienione mleko.